Mikä hanke?
MERIT – Merkityksellinen työntekijäkokemus vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alalla -hankkeessa kehitetään ratkaisuja vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan alan (ravintola-, hotelli ja matkailun palvelut, tapahtuma- ja elämystuotanto) työvoiman rekrytointi- ja pysyvyyshaasteisiin.
Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa alan veto- ja pitovoimaa kehittämällä merkityksellistä työntekijäkokemusta ja johtamisosaamista erityisesti Y- ja Z-sukupolvien tarpeisiin.
Hanke toimii valtakunnallisesti ja sen toteutusaika on 1.9.2024-31.8.2026.
Hankkeen toteuttavat yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulu (päätoteuttaja), Tampereen ammattikorkeakoulu ja Lapin ammattikorkeakoulu. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahastolta (ESR+).
Hankkeen toimenpiteet
Toimenpiteet sisältävät alan yrityksille, esihenkilöille, työntekijöille ja työnhakijoille suunnattuja kehittämiskyselyitä, haastatteluja, työpajoja, verkkovalmennuksia ja webinaareja. Toimenpiteet jakautuvat viiteen työpakettiin:
Työpaketti 1:
Selvitetään vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan merkitykselliseen työntekijäkokemukseen liittyvät kehittämistarpeet toimialakohtaisesti ja luodaan tilannekuva kehittämiskohteista.
Työpaketti 2:
Kartoitetaan ja selvitetään esihenkilöiden näkemyksiä työn merkityksellisyydestä ja sen johtamisen kehittämistarpeista (Lappi, Etelä-Karjala, Päijät-Häme ja Pirkanmaa). Suunnitellaan ja toteutetaan em. alueiden esihenkilöille yhteinen verkkovalmennus.
Työpaketti 3:
Suunnitellaan ja toteutetaan 4+2 kaikille avointa verkkotyöpajaa vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan työntekijöille. Työpajat toteutetaan valtakunnallisesti, tarvittaessa englanniksi ja esim. toimiala- tai aluekohtaisissa pienryhmissä. Lisäksi suunnitellaan ja toteutetaan webinaarisarja tai podcast-sarja merkityksellisen työntekijäkokemuksen johtamiseen.
Työpaketti 4:
Etsitään, luodaan ja kuvataan käytännön toimintamalleja ja työkaluja merkityksellisen työntekijäkokemuksen edistämiseksi työpaikoilla sekä kehitetään jatkumo ja yhteistyömalli hankkeen osapuolten kesken. Jalkautetaan tulokset.
Työpaketti 5:
Toteutetaan hankkeen organisointi ja siihen liittyvät toimenpiteet, viestintä sekä dokumentointi.
Hankkeen päätulos
Hankkeen päätuloksena syntyy skaalautuva toimintamalli (sähköinen opas), joka edistää merkityksellistä työntekijäkokemusta vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alalla. Opas sisältää esimerkkejä toimialakohtaisista kehittämispoluista, esihenkilöpersoonista ja työntekijäprofiileista, hankkeessa testattuja työkaluja sekä mallin vieraanvaraisuus- ja tapahtuma-alan rekrytointiosaamisen ja työssä olemisen edellytysten vahvistamisesta.
Hankkeen ohjausryhmä:
Palvelualojen ammattiliitto PAM , MaRa ry, Tapahtumateollisuus ry, Suomen matkailualan liitto SMAL ry, Eventum Lahti, Musiikkitalo, Santa’s Hotel, Imatran kylpylä, Särkänniemi, Lab-ammattikorkeakoulu Oy , Lapin ammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu , Tampereen kaupunki, Keski-Suomen ELY